Klicka för större bild

Författare: Anita Stjernlöf-Lund
Förlag: BILD, TEXT&FORM
ISBN: 91-972243-4-0
Tryckår: Första: Nov 1999 Andra: Juni 2000
Format: 145x197mm
Antal sidor: 64
Omslag: Hårdpärm
Inlaga: Svart tryck, två bilder
Inbindning: Linnetråd

Äpple i sallader
Varmrätter med äpple
Bakverk med äpple
Äppelpajer
Äpple i efterrätten
Äpple till annat gott

Åkerö, Oranie och Säfstaholm. Doften av de äpplena leder tankarna till mormor. Min mormor Ellen, som pratade lika kärleksfullt om sina äpplen som hon gjorde om sädesärlan och ladusvalan när de kom till hennes stuga om vårarna.

Äppeldofterna och minnena av mormors förhållningssätt till sina äpplen har på senare år lett mig vidare, in i hennes receptböcker. Där fann jag den handskrivna receptboken från 1905, året hon som ung och ogift hade ett hembageri.

Äpplet, frukten så laddad med kvinnlig symbolik och mytologi, hade ett särskilt rum i mormors hjärta. Och idag kan jag hålla med henne: Det finns inget finare än doften av ett Åkerö, aromen i ett genomskinligt och guldskimrande Oranie eller smaken av säsongens första äp pelkaka med Säfstaholm.

Ur bokens förord av Anita Stjernlöf-Lund

"Ljuvliga äppelrecept! Anita Stjernlöf-Lund har även samlat sin Faster Hannas potatisrecept. Även den boken är ett litet guldkorn i den stora kokboksfloden."
Monica Hörner, LAND nr 36 2000

"Potatisboken var en förtjusande bok, utformad i gammaldags stil. Det är också äppelboken som har hämtat inspiration från författarens mormor. Jag bläddrar i boken och känner nästan äppeldofterna stiga upp ur sidorna."
Yvonne Teiffel, JÖNKÖPINGSPOSTEN 16/3 2000

"Tack Anita Stjernlöf-Lund för att du skrev ner recepten och låter oss andra ta del av en, till stor del, svunnen matkultur."
Gunhild Hernström, VÄRMLANDSBYGDEN 7/1 2000

"Hon låter den lilla volymen bilda par med fjolårets Faster Hannas potatisbok, lika sparsmakad den, och med mycken kultur- och mathistoria bland 133 recept."
SVENSKA DAGBLADET 3/12

"Det gläder mig särskilt att recepten inte bara handlar om efterrätter, pajer och bakverk utan också om användning av äpplen i nyttigare mat som sallader eller kötträtter."
Bengt Åkerblom, WERMLANDIA nr 1, 2000

bild,text&form ab Anita Stjernlöf-Lund Skagersviksg 23 653 42 Karlstad 070-6740990
anita@bildtextform.com