Klicka för större bild

 

Red.: Berith Sande
Förlag: Folkrörelsernas arkiv för Värmland
ISBN: 978-91-633-5072-6
Formgivning: Anita Stjernlöf-Lund
Produktion: BILD,TEXT&FORM
Tryckår: 2009
Format: 175x245 mm
Antal sidor: 192
Omslag: Hård pärm, kapitälband
Bindning: Tråd

Enskilda arkiv, och inte minst föreningsarkiven, är av stort värde då man beskriver det svenska samhällets historia och utveckling.

Med denna jubileumsantologi vill Folkrörelsernas arkiv för Värmland bidra till ökad kunskap om den enskilda arkivsektorn och dess källmaterial. Boken innehåller dussinet artiklar som belyser de enskilda arkiven och deras speciella problematik. Innehållet är brett för att även passa läsare utanför Värmlands gränser. Artikelförfattarna kommer från olika delar av landet, men har något gemensamt. De finns eller har funnits i Värmland och arbetar eller har arbetat med arkiv, bibliotek och vetenskaplig forskning. Genom en jämförelse mellan enskilda arkiv i Sverige och Frankrike får antologin också en internationell utblick.

Boken är rikligt illustrerad för att visa den stora variationen och färgrikedomen i ett folkrörelsearkivs samlingar. Ett urval av fotografier, dokument, konstverk och olika föremål konkretiserar föreningslivets vardag. De två avsnitten Fanparad och Affischkavalkad kan säkert överraska läsarna med sin ögonfröjd. Otvivelaktigt kommer boken att väcka tankar. Vilka skatter det finns i arkivens gömmor! Och så många spår efter eldsjälarna som verkat i föreningslivet under årens lopp! Sådant stoff och mycket mera har arkivet i Värmland och många andra arkiv i Sverige tagit hand om. Tusentals enskilda arkiv som bara väntar på att utforskas.


bild,text&form ab Anita Stjernlöf-Lund Skagersviksg 23 653 42 Karlstad 070-6740990
anita@bildtextform.com