Klicka för större bild

Hedersomnämnande
Vackraste värmlandsboken 1996.
Sjunde reviderade upplagan nu klar.
Boken tryckt i sammanlagt 23.000 ex.

Författare: Karin Lorenz
Fotograf: Bertil Ludvigsson
Formgivning: Anita Stjernlöf-Lund
Förlag: Värmlands Museum
ISBN: 91-85224-41-3
Produktion: BILD, TEXT&FORM
Tryckår: 1995-2005
Format: 250x170mm
Antal sidor: 108
Omslag: Hårdpärm, mattlaminat
Inlaga: Fyrfärgstryck, många bilder
Inbindning: Linnetråd

"Visst doftar Värmland! Ett landskaps dofter framkallar minnen och sätter spår hos både invånare och turister. Nävgröt och fläsk i rökstugan i Kvarntorp sprider en alldeles speciell vällukt. Skrädmjölsdrömmar på Mårbacka ger helt andra aromer än rökt kalkon på von Echstedtska gården. Rövad lax i Munkfors skiljer sig från kålsoppa och knäckebröd i Filipstad. Moderna pastarätter från Ölmeslätten påminner föga om nybakade smörkringlor i Klässbol. I Karlstad osar det tidvis av nyrostat kaffe. I Lesjöfors luktar de gamla nedlagda verkstadsmaskinerna och på Värmlandsnäs svarar den rökta siken för att luktsinnet ska få härlig träning.
Det ryker, osar, luktar, ångar, doftar och känns i alla delar av länet! Ljuvliga dofter och lockande lukter som får det att vattnas i munnen.
Fotografen Bertil Ludvigsson och jag har rest runt för att förmedla atmosfärerna från både kända och okända ställen. Ibland har vi dukat upp fattigmansmat, då och då herrgårdsspis. Gammal hederlig husmanskost varvas med moderna menyer. Men detta är bara smakprov! Boken ska ge mersmak, locka dig till egna lukulliska äventyr, till kulturella utfärder i Värmland! Det finns mycket mer än vad som ryms i denna bok. Du kan hitta matproducenter av alla de slag. Vi har lärt oss att det finns otroligt gott om mat från Värmland och vill du duka värmländskt är det inget problem. Här finns allt från vävare till keramiker och glasblåsare. Det är serverat!"

Bokens inledning av Karin Lorenz

www.wermlandsmuseum.se

"Succé, rätt och slätt. Några andra ord kan knappast användas för att beskriva boken...Den första upplagan sålde slut på två veckor och den andra är nu tryckt."
Mia Ohlsson, S-TINGET,6/95

bild,text&form ab Anita Stjernlöf-Lund Skagersviksg 23 653 42 Karlstad 070-6740990
anita@bildtextform.com