Klicka för större bild

Författare: Anita Stjernlöf-Lund
Förlag: BILD, TEXT&FORM
ISBN: 91 972243 1 6
Tryckår: 1998
Format: 275x210mm
Antal sidor: 120
Omslag: Mjukpärm mattlaminerad, duplextryck
Inlaga: Svart tryck
Inbindning: Linnetråd

Arkitekten Cyrillus Johanssons verk, Värmlands Museum i Karlstad omges av vatten, öppna gräsplaner och träd. Byggnaden har något sakralt över sig med den tunga byggnadskroppen som upphöjd på en terrass liksom lyfts av örnarna som tagit ett kraftfullt tag i det utsvängda takets krön. Två av örnarna blickar samtidigt ut över den långa dammen, där entréfasadens djupa nisch och ett åttastrålande fönster speglar sig. Speglingen focuseras på entrépartiet där fiskarna i dörrarnas handtag, hemtamt cirkulerar på vattenytan.

En byggnad full av bilder. Finns de där som dekorativa element eller har de någon annan betydelse? I vilket arkitekturhistoriskt sammanhang kan denna unika byggnad placeras in?
Det är några av de frågor som boken försöker ge svar på med hjälp av ett rikt bildmaterial.

"Anita Stjernlöf-Lund har gett ett levande och intressant svar på den fråga hon ställer i bokens början: Hur har en sådan byggnad kunnat växa upp i en park i Karlstad? En byggnad som inte är lik någon annan i staden."
Carl Nyren NWT 11 juli 1998

"Här skall nu konstateras, att författaren givit Cyrillus Johansson och hans museum en ypperlig dokumentation, bitvis lika självständig som arkitekten. Den vackra boken rekommenderas varmt..."
Arne Upling, NERIKES ALLEHANDA 30 okt. 1998

"Med omsorg och noggrannhet formar författaren ett porträtt av museet, och tankarna bakom de olika arkitektoriska lösningarna."
Ingrid Larsson, HALLANDSPOSTEN 21 juli 1998

"Det var på tiden att den vackra kulturtemplet fick ett ramdokument som detta ...Anita Stjernlöf-Lund följer museibygget från ideer till förverkligande. Hon studerar sambanden; helhet och detaljer, historiska och samtida, estetiska och symboliska, praktiskt nödvändiga och dekorativa...Läs boken...Den är, med sitt rika bildmaterial, minsann ingen dålig grundkurs i en alldeles närliggande kulturhistoria."
Rune Engelbrektson, VF 10 juli 1998

"Boken är en kärlekfull och noggrann beskrivning av museets tillkomst och utformning. Den innehåller glädjande många fotografier på såväl detaljer som översikter."
Patrik Uhlman, ESKILSTUNA-KURIREN med STRENGNES TIDNING 29 aug. 1998

"Anita Stjernlöf-Lunds mycket personligt skrivna bok med egna tankar och åsikter har varit ett nöje att läsa."
Yvonne Teiffel, JÖNKÖPINGSPOSTEN 15 juli 1998

bild,text&form ab Anita Stjernlöf-Lund Skagersviksg 23 653 42 Karlstad 070-6740990
anita@bildtextform.com